Dilderings Guide

Hva er Vaginale Dildatorer ?

Vaginal dildatorer er spesialdesignet glatte sylinderformede plastgjenstander som kommer i forskjellige størrelser som brukes  for å skape en vagina.

1395964_487394671367988_2001711403_n

Hvem trenger Vaginal behandling?

Flertallet av kvinner med fraværende vaginaer blir  behandlet med dildator for  å lage en vagina. Dette er den foretrukne metoden for å skape en vagina, og de fleste legene anbefaler dette som behandlingsmetode for kvinner med MRKH.

De fleste kvinnene har vanligvis en vaginal fordypning (åpning  1 – 2 cm dyp) og  skjeden har en stor evne til å strekke seg, og som regel blir resultatet veldig bra. Dealler fleste kvinner oppnår et godt resultat med denne metoden, noen velger å starte behandlingen på et senere tidspunkt  eller avbryter behandlingen. Det er viktig at man er i kontakt med sin gynekolog når man starter behandlingen og forlanger at man blir fulgt godt opp. I noen få tilfeller kan operasjon bli tilbudt om dilderingen ikke gir ønskede resultater. Men det er viktig å huske på at selv med operasjon så må man dildere i ettertid. Om man ikke gjør dette eller  ikke har regelmessig samleie så vil åpningen synke sammen og “gro” igjen.

Hvor lenge må jeg dildere

Dette varierer fra person til person og hvor hypping man dildere. De fleste oppnår gode resulateter etter 4-6 måneder , men noen kan også bruke så lenge som 12-18 måneder. Når du er ferdig tøyd vil den beholde størrelsen sin og man trenger ikke fortsette dilderingen. Men om du går lenge uten å være seksuelt aktiv kan det være at du må bruke dildatoren litt for å tøye den opp igjen.

Finnes det andre metoder enn dildering ?

Man kan operere men dette er først sett på som en mulighet etter man er ferdig med dilderingen, men det er sjeldent noen må operere da dildering som regel er suksessfult.

Hva skjer når jeg starter behandlingen?

I bestefall får du god oppfølging fra din lege og sykehuset, kvinner som er rammet bør være på sykehuset de første dagene av behandlingen for å få den rette opplæringen og slik at legen kan finne den dilator størrelsen som passer best til deg. Noen opplever også smerter og ubehag de første dagene av behandlingen og da kan det være fint å sykepleiere i nærheten som man kan prate med .
I Norge  har jeg ikke hørt om noen tilfeller hvor pasienten faktisk får så god oppfølging- De fleste blir sent hjem  med en dildator og noen instrukser på hvordan bruke den, før man noen måneder senere får oppfølging hos gynekologoen for å se hvordan utviklingen har vært.

I starten bør man bruke dildatoren tre ganger om dagen i 10-15 min hver gang. Etter noen ukers behandling kan det være ønskelig å gå ned til to ganger om dagen men dette bør du diskutere med din gynekolog. Behandlingen avsees som ferdig når din vagina er blitt minimum 6 cm dyp.  Under hele prosessen bør man få nøye oppfølging.  Pr i dag er det ikke alle som får dette i Norge så her må man dessverre være på ballen selv å sørge for at man får den oppfølgingen man trenger.

Det er vanlig at man blør i starten av behandlingen, dette fordi huden inni skjeden revner litt når man strekker den, det er pga slike ting man burde være på sykehus de første dagene så man kan bli vist hvordan man gjør det riktig.

Noen opplever også at de må tisse ganske ofte, dette fordi skjeden og urinrøret ligger ganske nærme hverandre og det legges press på denne når man tøyer skjeden. Dette avtar som regel etter noen dager, men opplever du at det enda er plagsomt så ta kontakt med gynekologen din, det kan hende du har fått en urinveisinfeksjon eller andre plager som må behandles.

Når kan jeg  ha sex?

Det kan hende du klarer å ha sex når du er kommet opp i medium størrelsen på dildatoren. Å ha sex med en partner kan hjelpe til i prosessen da hans penis hjelper til med å tøye skjeden. Men det er viktig at han har forståelse for at han ikke vil klare å penetrere deg helt på dette tidspunktet. Og det anbefales at man fortsetter å bruke dildatorene som vanlig.

Også her er det viktig med god oppfølging av gynekologen, vi vet at dette i mange tilfeller ikke skjer for disse pasientene i Norge så har du kunnskapen selv så ikke nøl med å få time hos din gynekolog og be han undersøke deg og hor dyp du er blitt og hva som regnes som en normal dybde.

Må jeg bruke beskyttelse når jeg har sex?

Ja det bør du, selv om man ikke kan bli gravid så kan man pådra seg kjønnssykdommer , hepatitt B og HIV.

Er det noe jeg bør passe på etter endt behandling?

Noen kan oppleve at urinblæren er litt irritabel, om dette fortsetter kontakt gyenkologen din.
Noen opplever at de kan komme blod etter / under samleie. Dette fordi det kan komme en rift i skjedeveggen. Dette er ikke farlig men likevel lurt å nevne til legen ved neste konsultasjon.

Noen får smerter ved samleie, dette kan være fordi man er litt tørr eller mangler friksjon. Det anbefales at man bruker en glidekrem for å unngå dette.

Hvem kan jeg kontakte for mer informasjon , råd eller støtte ?

Du kan kontakte din fastlege eller gynekolog,  MRKH Norge eller andre forum hvor du kan prate med kvinner i samme situasjon. I Norge er det rikshospitalet som har det beste teamet når det kommer  til behandling av kvinner med MRKH.

Andre råd

Når du skal dildere er det viktig at man har privattid,  bor man hjemme  hos foreldrene og har små søsken så lås døren til rommet ditt, sett på noe rolig musikk  eller sett på en favorittserie på tv/pc. Ikke stress. Bruk rolige bevegelser, dytt den inn og hold presset 1 minutt før du slipper sakte og gjentar prosedyren. Eller om du har fått opplæring av gyenkolog så bruk den metoden du er blitt vist.

Dildatorer kan kjøpes her  eller Her

Lykke til og ha sluttresultatet som motivasjon  🙂

Kilde- deler av opplysningen er hentet fra mrkh.org.uk

%d bloggere liker dette: