Vaginale behandlinger

Å prate om sex er heldigvis ikke like tabu som for 50 år siden. Likevel er det en meget personlig ting å prate om, noe som kan gjøre livet ekstra vanskelig når man har MRKH.

Som sagt tidligere er det forskjellige grader av sykdommen, noen fungerer helt fint seksuelt men mangler livmor. Så har du dem som har defekt livmor og mangler de øvre delene av vagina

For mange så innebærer det mange år med frustrasjon, dårlig selvbilde, følelsen av å ikke være ekte kvinne og store smerter rundt samleie.

Allerede tidlig i tenårene forstår de fleste at ikke alt er som det skal.

Det kan også for noen forekomme store smerter når livmoren og skjedeinngang er defekt. Når menstruasjonen kommer har den ingen steder å gå. Om dette ikke blir oppdaget tidlig nok vil livmoren til slutt sprekke og man får indre blødninger.

I de tilfellene hvor livmoren er defekt blir denne fjernet , dette gjør at smertene forsvinner men innebærer også at man mister muligheten til selv å kunne bære frem et barn

For å konstruere en skjedeinngang slik at man kan fungere seksuelt finnes to alternativer:

  • Operasjon ( neovagina operasjon)
  • Vecchietti metoden
  • Tøyning ( Franks prosedyre) Oppkalt etter den første helsearbeideren som introduserte en metode hvor kvinnen kunne gjøre jobben selv hjemme i private omgivelser. De orginale dildation stavene var laget av glass.

I samråd med legen kommer man frem til den løsningen som passer best ut i fra hvor hardt rammet man er av MRKH. Som regel anbefales Franks prosedyre da denne metoden gir et bedre resultat på sikt og mindre smerter men også mye lenger tid. Metoden innebærer at man bruker en dildo 1 time om dagen 5-7 dager i uken for å gjøre skjeden dypere.

Faren ved operasjon er at skjeden kan kollapse når man blir eldre, det er også store smerter og ubehag de første ukene etter operasjonen, men mange kvinner som har brukt denne metoden er veldig fornøyde med sluttresultatet.

Vecchietti metoden har vist seg å resultere i en vagina som kan sammenlignes med en normal vagina hos pasienter. Vecchiettt metoden fungerer slik at en liten plast «oliven» er gjenget mot det vaginale området, trådene er trukket gjennom vaginal huden, opp gjennom magen og gjennom navlen ved hjelp av laparoskopisk kirurgi. Der er trådene festet til en trekk-enhet. Operasjonen tar ca 45 minutter. Trekkraft enheten blir deretter strammet daglig slik at olivenen blir trukket innover og strekker skjeden med ca 1 cm per dag, noe som skaper en vagina ca 7 cm dypt i løpet av 7 dager, selv om det kan være mer enn dette.

Selv om man opererer så må man likevel dildere. Dette slipper man ikke unna uansett men man dilderer ikke like lenge som ved Franks Metoden.

Heldigvis er både kunnskapen og teknologien bedre i dag enn for 15 år siden, så rådfør deg godt med legen og alternativene du har før du tar en avgjørelse.

I dag oppdages også MRKH i noen få tilfeller mens barna er små, og foreldrene blir da godt forberedt når tenårene kommer. Men i de fleste tilfellene oppdages det ikke før barnet er i puberteten.

%d bloggere liker dette: