Hva slags behandling bør jeg velge?

Det finnes flere forskjellige alternativer til å tøye skjeden, sørg for at du blir godt informert om alle metodene, og selv får være med å avgjøre hvilken metode du foretrekker og når du ønsker å utføre den. Praksis for hva man blir anbefalt varierer, men lenger ned vil du kunne lese om de alternativene du har.

Det viktigste er at du velger den metoden du selv føler er riktig for deg ! ikke vær redd for å spørre legen eller si hva du tenker og føler.

Her kan dere lese om Haukeland Sykehus kirurgiske inngrep ved bruk av McIndoes metoden. (2001 !)

Kirurgisk behandling av vaginal agenesis kan være en smertefull sykehusbehandling med langvarig postoperativ protesebruk. Den krever godt forberedte pasienter med høy motivasjon.

Å prate om sex er heldigvis ikke like tabu som for 50 år siden. Likevel er det en meget personlig ting å prate om, noe som kan gjøre livet ekstra vanskelig når man har MRKH.

Som sagt tidligere er det forskjellige grader av sykdommen, noen fungerer helt fint seksuelt men mangler livmor. Så har du dem som har defekt livmor og mangler de øvre delene av vagina

For mange så innebærer det mange år med frustrasjon, dårlig selvbilde, følelsen av å ikke være ekte kvinne og store smerter rundt samleie.

Allerede tidlig i tenårene forstår de fleste at ikke alt er som det skal når menstruasjonen uteblir.

Det kan også for noen forekomme store smerter under eggløsningen  om de har en defekt livmor, da denne kan ligge å presse på eggstokker /tuber /nerver.

I de tilfellene hvor livmoren er defekt blir den i noen tilfeller fjernet om dette kan redusere eller fjerne  pasientens smerter.

For å konstruere en skjedeinngang slik at man kan fungere best mulig seksuelt finnes fire alternativer. (Man har også lov til å velge og ikke gjøre noe med kroppen sin )

  • Operasjon ( neovagina operasjon)
  • Vecchietti metoden – Blanding av operasjon og dildering
  • Tøyning ( Franks prosedyre) Oppkalt etter den første helsearbeideren som introduserte en metode hvor kvinnen kunne gjøre jobben selv hjemme i private omgivelser. De orginale dildation stavene var laget av glass.
  • Samleie – Bruke partneren til å tøye skjeden –

I samråd med legen  kommer man frem til den løsningen som passer best ut i fra hvilken grad man er rammet av MRKH. Som regel anbefales Franks prosedyre eller Samleie da denne metoden i Norge og andre land menes å gi et bedre resultat på sikt og mindre smerter ,men prosessen tar noe lenger tid enn operasjon. Metoden innebærer at man bruker en dildo 30 min- 2 t time om dagen 5-7 dager i uken for å gjøre skjeden dypere.

Faren ved operasjon er at skjeden kan kollapse når man blir eldre, det er også store smerter og ubehag for noen de første ukene etter operasjonen, men mange kvinner som har brukt denne metoden er veldig fornøyde med sluttresultatet. Det kommer også an på hva slags metode som blir brukt hvor store smertene er og hvor lenge de varer.

Davydov metoden brukes av Dr.Miklos and Moore med stor suksess. Her trenger man ikke dildere jevnlig, vagina kolapser ikke med alderen, og det er kun de første dagene man merker litt ubehag. Les mer om metoden her (utføres  i USA) Pasienter som har brukt denne metoden har vært smertefrie etter 1-2 uker.

Vecchietti metoden har vist seg å resultere i en vagina som kan sammenlignes med en normal vagina hos pasienter. Vecchiettt metoden fungerer slik at en liten plast «oliven» er gjenget mot det vaginale området, trådene er trukket gjennom vaginal huden, opp gjennom magen og gjennom navlen ved hjelp av laparoskopisk kirurgi. Der er trådene festet til en trekk-enhet. Operasjonen tar ca 45 minutter. Trekkraft enheten blir deretter strammet daglig slik at olivenen blir trukket innover og strekker skjeden med ca 1-2 cm per dag, noe som skaper en vagina ca 10 cm dypt i løpet av 3-4 dager, selv om det kan være mer enn dette. Denne metoden brukes ikke i Norge men i Tyskland med gode resultater.

Tübingen klinikken i Tyskland tar i mot pasienter fra hele verden, dere kan lese mer om dem på deres hjemmside www.neovagina.de

Her ser dere hvordan det ser ut når apparatet er satt inn i pasienten:

IMG_6140

Selv om man opererer så må man likevel dildere. Dette slipper man ikke unna uansett men man dilderer ikke like lenge som ved Franks Metoden.

Det viktigste er at du velger den metoden du selv føler er riktig for deg ! ikke vær redd for å spørre legen eller si hva du tenker og føler.

I dag oppdages også MRKH i noen få tilfeller mens barna er små, og foreldrene blir da bedre forberedt når tenårene kommer. Men i de fleste tilfellene oppdages det ikke før barnet er i puberteten.

 
%d bloggere liker dette: