MRKH vs Morris (AIS) syndromet


Det er ikke bare kvinner med MRKH som er født uten livmor og med kort skjede uten mulighet til å føde sine egne barn.

Det finnes et syndrom som heter Morris syndromet, som har mange av de samme symptomene som MRKH.
Fravær av menstruasjon .manglende livmor, kort skjede normal utvikling av kvinne kropp og bryster.
Dette kan virke forvirrende selv for leger, og det er derfor viktig å ta tester som kan skille syndromene fra hverande.

De psykologiske effektene mellom disse to syndromene har også mange fellestrekk.

(Denne kvinnen forteller om sitt Morris (AIS)  syndrom)

Morris syndromet kan kun oppstå hos dem med mannlige arveanlegg  som består av et x og et y kromosom, og forekommer ikke hos kvinner som består av xx kromosomer.

Altså har kvinner med Morris syndromet 46xy kromosomer , mens kvinner med MRKH har 46 xx kromosomer. Legene tar kromosom prøver for å få bekreftet diagnosen .

De med Morris syndromet er født uten eggstokker mens kvinner med MRKH  ikke mangler eggstokkene. De kan være på feil sted, eller det kan bare være en eggstokk. Derfor er det viktig å ta MT, CT ,rønken . Hos Morris syndromet er eggstokkene og egglederne  fullstendig fraværende.

Ved Morris syndrom dannes det testikler, men disse blir liggene i bukhulen. Syndromet er oppkalt etter legen Morris som oppdaget syndromet i 1953, men kalles også testikulær feminisering eller androgent insensitivitets syndrom (AIS)

Det er testosteronet som utvikler de mannlige kjønnsorganene. Hos kvinner med Morris dannes dette hormonet, men de cellene hos fosteret som normalt utvikler seg til mannlige kjønnsorganer er ikke mottakelige for påvirkningen av dette hormonet. Derfor dannes det verken indre eller ytre mannlige kjønnsorgan. I kjønnskjertlene dannes også et hormon som hemmer utviklingen av det kvinnelige kjønnsorganet, derfor blir verken livmor,eggstokker eller eggledere dannet, og skjeden blir kort eller ender blindt.

Syndromet skyldes en forandring på X-kromosomet. Syndromet kan også være arvelig.  Morris syndromet kan også skyldes en spontant mutasjon som oppstår ved befruktningen. I de tilfellene,oppstår syndromet uten at det har vært andre tilfeller i familietreet tidligere.

De som er født med syndromet både ser ut som , opptrer og oppdras som kvinner, men mange med Morris syndrom kan få en identiteskrise nettopp pga det mannlige arveanlegget.. De vil også kunne få problemer fekst på idrettsarenaer hvor det tas kjønnstester, her vil ikke disse kvinnene kunne delta nettopp fordi det mannlige kromosomet y er tilstede, selv om dette ikke gir dem noen fordeler sammenlignet med andre kvinner.

En kvinne med Morris syndromet vil både biologisk,psykologisk og sosialt være kvinne og utvikler seg seksuelt som alle andre kvinner.. Det vil si at tilstedeværelsen av det mannlige arveanlegg ikke  gjør dem mindre kvinnelig .

Kvinner med Morris syndrom får en mindre hårutvikling enn andre kvinner fordi  hårveksten styres av eggstokker og binyrene .

Ca 1 av 25.000 fødes med Morris syndromet. Mens ca 1 av 5000 fødes med MRKH.

Another girl sharing her AIS story

Andre kilder om Morris

Morris syndromet – Norsk
Morris syndromet – Dansk
AIS – Wikipedia -Engelsk

Legg igjen noen ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: