Får jenter med MRKH PMS?


Jeg leste det siste blogg innlegget til Kristen, og ble inspirert til å skrive litt om dette selv. For det hun sier er jo sant , og jeg kjenner meg helt klart igjen i det hun skriver.

Mange jenter med MRKH som forteller sine venninner om syndromet opplever på ett eller annet tidspunkt å få kommentaren «Du er heldig som ikke får menstruasjonen». Det spiller ingen rolle hvor i verden du bor, 99 % av mrkh jenter får denne slengt i fleisen.
Selvfølgelig en kommentar som kan virke sårende, da det også er årsaken til at man ikke kan få barn.

Men er det slik at vi er helt fritatt fra alt som har med menstruasjon å gjøre? NEI, vi er ikke det. Som alle andre kvinner med normal menstruasjon får vi alle symptomene bortsett fra blødningene.
Men vi legger ikke like godt merke til at det kommer, siden vi ikke har blødning. Det er mye lettere å skylde det på andre ting.
Som Kristen skriver i blogg innlegget sitt, man har en dag hvor alt føles ræva og man skylder på for lite søvn. En hodepine som kommer snikende og  man kan enkelt skylder på at man har sittet for lenge med nesa ned i tlf,ipad eller pc.
Plutselig er man mye mer sensitive for alt, følelsene flyr litt hit og dit og man forstår ikke helt hvorfor . Appetitten flyr i været og man hiver ned på alt man finner i kjøkkenskapet og får liksom aldri nok.
Grunnen til dette er fordi hormonene som skaper disse symptomene lages i eggstokkene , og eggstokkene har vi selv om vi mangler livmor. Våre kvinnelige hormoner fungerer på akkurat samme måten som kvinner uten MRKH.

Man kan prøve å skrive ned når man får disse symptomene for på den måten å prøve finne ut om symptomene kommer regelmessig. I disse moderne dager finnes det selvsagt flere forskjellige apper man kan bruke for å spore dette om man ønsker. Den gode gamle metoden med å krysse av i kalenderen fungere utmerket det også.

Det er nok ikke alle jenter med MRKH som er eller var klar over dette og det er absolutt en grei ting å vite.
Da har man en forklarende årsak til stadig tilbakevendende humørsvingninger og andre symptomer som følger med !

period_punch_by_eley0n-d5jhvmr

Legg igjen noen ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: