Lille Norge


Det finnes skremmende lite informasjon i Norge rundt sykdommen MRKH. Av egen erfaring visste jeg at det var  lite informasjon, men likevel  skremmer det meg at jeg kun finner en side på Norsk som omhandler dette temaet.

Jeg lurer på hvor mange kvinner i Norge som lider av dette problemet og i hvilken grad.

Jeg har møtt ei jente fra samme by som meg som feilte det samme bare i litt mindre grad. Det var rart hvordan vi fikk to helt forskjellige behandlinger og anbefalinger.

Jeg kjenner en trang til å belyse temaet, hvis en av 5000 blir født med dette, så er det kommet ihvertfall 200 stk etter meg her i landet som er født med MRKH. Det faktum at det tok meg flere år å få et navn på sykdommen sier jo også litt om hvor lite legene vet om dette og hvor sjeldent de opplever denne sykdommen. Forhåpentligvis har det blitt noe bedre de siste årene, men med 5-6 tilfeller i året med en sykdom som oftest oppdages i puberteten så er det begrenset med informasjon og kunnskap der ute.

MRKH kan oppdages hos barn, bør det være obligatorisk at jentebarn sjekkes for dette i ung alder, før puberteten? Så de kan forberedes best mulig.

Bør Kvinner med MRKH få benytte seg av surrogatmor? Bør alle kvinner som grunnet medfødt sykdom, syndrom eller annet som hindrer at man kan få barn få benytte surrogat ? Bør surrogatmor bli lovlig i Norge? De fleste kvinner med MRKH har eggstokkene i behold og produsere egg.

I ett annet land er det forsøkt transplantasjon av livmor, og det var vellykket. Er dette noe vi burde forske på i Norge?

Det er mange spørsmål. Få svar.

Din mening?

Legg igjen noen ord

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: